Dagtocht naar Zaltbommel

ZALTBOMMEL: 

meer dan duizend jaar oud, nog steeds de moeite waard

tekst Cees van den Heuvel

Klik hier voor alle foto's (van Cees van den Heuvel, Henk Schuurmans, Jaap Heerschop & Henk Cuperus)

Al snel bleek dat alle veertig deelnemers aan deze dag er echt zin in hadden en de sfeer was dan ook vanaf de eerste minuut meer dan goed.

Rond kwart over tien stapten we de bus in en na zeven á acht minuten rijden lag onze boot beneden aan de sluis bij Engelen te wachten. Na een korte uitleg van onze kapitein/stuurman sloegen we rechtsaf rivier de Maas op en wist onze voorzitter Toon te vertellen dat hij daar zijn duikopleiding in zijn legerjaren gevolgd had. We voeren onder de Hedelse bruggen door en nadat we de brug onder de A2 waren doorgevaren zagen we aan de rechterkant in de ingang naar het nieuwe Koningin Maximakanaal met bijbehorende sluis. Bedoelde kanaal is nog in aanleg en zal in de loop van 2014 klaar moeten zijn.

Oefengevecht

Even voorbij genoemd kanaal werden wij door de Koninklijke Luchtmacht verrast met een oefengevecht tussen twee Apache helikopters, vlak achter onze boot enkele meters boven de Maas. Tijdens de lunch aan boord werden we geschut in de sluis Sint Andries en voeren we stroomafwaarts over de Waal in de richting van Zaltbommel. Ter hoogte van Rossum zagen we ook nog de enorme hoogspanningsmasten, waartegen enkele jaren geleden nog zo’n Apache gevlogen was en de hele Bommelerwaard dagen zonder stroom zat.

Gootspoken

Aangekomen in Zaltbommel werden we verrast door een echte ouderwetse hoosbui en bijna iedereen rende direct het dichtstbijzijnde café. Gelukkig duurde dit maar een uurtje en kon onze voettocht door de prachtige oude binnenstad beginnen. Het bestuur had gezorgd voor een uitvoerige uitleg over diverse bezienswaardigheden in Zaltbommel waaronder het geboortehuis van de gebroeders Philips, het Maarten van Rossumhuis, de Sint Maartenskerk, Gasthuistoren en niet te vergeten de Gootspoken waarvan er in totaal 28 in de oude binnenstad zetelen. Voor elk wat wils dus.

De afspraak was dat onze bus om half vijf weer zou vertrekken vanuit Zaltbommel en ook nu bleek dat je met oude dienders afspraken kunt maken. Klokslag half vijf vertrok de bus richting het dorp Zeeland waar ons een voortreffelijk diner wachtte.

Al met al een geweldige dag, waarop weer bleek dat het niet uitmaakt of je nu bij de voormalige Rijks- of gemeentepolitie, Brabant-Noord of Brabant Zuid-Oost gewerkt hebt. Met allemaal dezelfde achtergrond is het fijn om sommige dagen gezamenlijk op onze oude dag door te brengen.