MUSEUM NOSTALGIE EN TECHNIEK

Tekst  :Jaap Heerschop
Foto's :Frans van As en Jaap Heerschop
 
DSC 1665

In de kantine heeft Wim een ongeveer half uur durende uitleg gegeven over het ontstaan van het bedrijf en het museum. Voorts kwam een anekdote aan de orde over een molen die van hem was en in een nacht was afgebrand. Voorafgaand had hij verteld dat de molen in verval was en in de weg stond voor nieuwbouw. Op dit moment is het museum en alles wat daarbij hoort ondergebracht in een Stichting, zodat voortbestaan is gewaarborgd.

Na deze enerverende uitleg was het tijd om daadwerkelijk het museum in te gaan onder leiding van de gids Piet Willems. Ongekend wat wij te zien kregen. In twee hallen stonden tractoren en andere machines, een smidse, koffiemolens, slagerij vanuit het verleden, wasmachines, fietsen bromfietsen, motoren, poppen en teveel om op te noemen. Alles uit de oude doos.

Onze gids Piet vertelde tijdens een dik 2 uren durende rondleiding met verve over de onderwerpen die aan bod kwamen. Er werd een keuze gemaakt, omdat het aantal onderwerpen zeer talrijk is. Het laatste onderdeel van het museum was de politieafdeling van Henk Baron. Hierin stonden een groot aantal attributen, poppen in uniform, auto's, gereedschappen en nog veel meer wat met politie te maken had. Ook veel uit het buitenland.

Tijdens de rondleiding was het mogelijk om plaats te nemen op oude kerkbanken, zodat je even tot rust kon komen, als je te vermoeid raakte. Het museum heeft zowel voor mannen als vrouwen een grote collectie bezienswaardigheden. Na de rondleiding hebben we onder het genot van een drankje nog even nagebabbeld en opgekomen vragen gesteld. Hier kwam aan de orde dat Wim vergeten was te vertellen dat er nog een derde hal (in oprichting) is waarin nog veel meer te bezichtigen was. Onder meer een boekbinderij. Ook deze hal nog maar even meegenomen. Ik ben ervan overtuigd dat ik daar enkele dagen zoet kan brengen wil ik alles gezien hebben.

Na dit alles hadden we toch wel honger gekregen en hebben we heerlijk gedineerd bij het Witte Huis in Zeeland. Ik heb veel positieve geluiden gehoord over het museum. Enkelen vertelden zich geen voorstelling te hebben kunnen maken van wat het museum inhield. Zij, zowel de mannen als de vrouwen, vertelden overdonderd te zijn van alles wat daar te zien is en het gevoel te hebben dagen nodig te hebben om alles te kunnen zien. Al met al een heel mooie en leerzame middag geweest en mogelijk voor herhaling vatbaar.

DSC 1577

DSC 1582

DSC 1585

DSC 1649

DSC 1661

DSC 1662

DSC 1666

DSC 1690

DSC 1692

DSC 1693

Langenboom museum Nostalgie en Techniek 2

Langenboom museum Nostalgie en Techniek 5

Langenboom museum Nostalgie en Techniek 8

Langenboom museum Nostalgie en Techniek 9

Langenboom museum Nostalgie en Techniek 11

Langenboom museum Nostalgie en Techniek 13

Langenboom museum Nostalgie en Techniek 15

Langenboom museum Nostalgie en Techniek 16

Langenboom museum Nostalgie en Techniek 17

Langenboom museum Nostalgie en Techniek 18