FIETSEN NAAR BELGIË

Tekst: Lenie de Graaf
Foto’s: Jac de Graaf

We verlaten België en volgen een pad door de Grote Heide. We blijven aan de rand van de grens fietsen door bosrijke gebieden en komen door dorpjes als Gastel en Berg. Aan de rand van een van de natuurgebieden is Manege “De Auw Meule” gevestigd en zijn we in Budel. Bij deze manege strijken we neer op het terras voor een consumptie, waarbij we een kaartje mogen trekken voor gratis “GROTE” prijzen. Daarna fietsen we door het buitengebied van Budel en gaan richting Cranendonck weer door de bossen.

In Cranendonck wordt er gepauzeerd bij “De Immenhof”, de clubaccommodatie van imkervereniging ’t Wilgenroosje. Door bossen en over heide buigen we af naar de Baronie van Cranendonck. De volgende stop is bij “Party centrum Antoine” in Soerendonk. Het is lunchtijd en de organisatie biedt alle deelnemers een “Heide Hapje” aan en een puntzak friet, die we met twee personen moeten delen! Het is wel een flinke hap; de meegenomen broodjes blijven in de fietstassen. We fietsen door het Leenderbos met een heidegebied. Het is prachtig, de heide bloeit volop, de zon schijnt en dan is de kleur nog mooier.

En ja, dan stoppen we bij de ijsauto “La Marquise”, die het lekkerste Belgische ijs verkoopt. Er worden veel bollekes gekocht bij de zomerse temperatuur. Het is de bedoeling, dat we onze laatste stop bij de Venbergse Watermolen aan de Dommel hebben. Maar daar is het terras overvol, dus wijken we uit naar de IJshoeve een beetje verderop, waar ze ook trappistenbier en dww-tjes (droge witte wijn) serveren. Door het natuurgebied De Malpie, dat bestaat uit heide met vennen en een moerasgebied, rijden we richting Schaft en dan terug naar het beginpunt, café Zomerhof. We hebben zo’n 44 km in de benen. Jac maakt een groepsfoto en we nemen op het terras nog een afzakkertje. We genieten nog na in de avondzon van deze prachtige dag. Met zeer veel dank aan de organisatie: Simon Brugmans en Kees Bolman.

Goed gedaan heren, tot volgend jaar?