FRISSE MOTORRIT LANGS BLOESEM EN OVER PONTJES

Tekst: Frans van As
Foto’s: Willie van Zantvoort

Lente toertocht 1In een rustig tempo, goed om te wennen aan het in groep rijden en misschien wel omdat een enkeling dit jaar nog niet veel motor had gereden, reden we binnendoor naar de veerpont bij Lith waar we net met z’n allen op konden. Daarna via ruilverkavelingswegen naar Beneden-Leeuwen om via de Prins Willem Alexanderbrug de Waal over te steken. Vanaf daar konden we al wat genieten van de bloesem van de fruitbomen in de Betuwe.

Op 19 april was ik een van de dertien motorrijders die deelnamen aan een rit, uitgezet door Carel van Beurden en Joop van Dartel. Onze samenkomst was de voor mij bekende ijssalon op de Markt in Veghel. Na een kop koffie vertrokken we voor een mooie rit van ruim 260 km. In een rustig tempo, goed om te wennen aan het in groep rijden en misschien wel omdat een enkeling dit jaar nog niet veel motor had gereden, reden we binnendoor naar de veerpont bij Lith waar we net met z’n allen op konden. Daarna via ruilverkavelingswegen naar Beneden-Leeuwen om via de Prins Willem Alexanderbrug de Waal over te steken. Vanaf daar konden we al wat genieten van de bloesem van de fruitbomen in de Betuwe.

Mooi op tijd arriveerden we bij café De Kade in Veenendaal waar we genoten van een lekkere – en vooral warme - kop koffie. Sommigen hadden zich toch een beetje verkeken op de lage temperatuur die ochtend. Dat mooi op tijd sloeg daarom op een hoognodige sanitaire stop en om weer wat op temperatuur te komen. Na de koffie reden we de Veluwe op met de typische boerderijen en huizen, weilanden, heidevelden en bossen. Vaak niet zo’n brede wegen en zelfs, in de buurt van Radio Kootwijk, een aardig stuk onverharde (gravel) weg.
In Eerbeek was de lunch gepland. Carel had daar afspraken over gemaakt zodat we al snel konden proeven van een lekkere kop soep en belegde broodjes. Daarna via Laag-Soeren en Dieren naar de Posbank. Vandaar langs de zuidkant van de Veluwe naar Wageningen waar we de veerpont over de Rijn namen. Vervolgens een stuk Rijnbandijk en via de Prins Willem Alexanderbrug terug.
Bij Maasbommel voor de derde keer een veerpont, binnendoor naar Schaik, langs Reek naar Volkel en terug naar Veghel. Iets na vijven waren we die middag terug in de ijssalon. Daar hebben we nog even nagepraat over deze mooie rit. Een volgende rit staat gepland half augustus – weer op een woensdag.