PRACHTIGE FIETSTOCHT DOOR OISTERWIJKSE BOSSEN

Tekst en foto’s: Jac de Graaf

Monument CampinaNet buiten Boxtel, aan de rand van het natuurgebied, werd even stil gestaan bij een monument ter nagedachtenis aan de laatste wereldoorlog. Gedurende de oorlog hebben zich in de Kampina verscheidene mensen verborgen gehouden voor de bezetter. Daarbij geholpen door vele buurtbewoners die deze mensen hebben voorzien van de nodige levensbehoeften. Aan het einde van de oorlog kwamen er nog verschillende gestrande piloten van de geallieerden bij (in totaal meer dan honderd personen).

Na deze korte pauze ging het richting Haaren voor het eerste terras bij het Pannenkoekenhuis Belveren. Door het warme weer ging het drankje er heerlijk in. Daarna weer op de fiets richting Oisterwijk. Een rit door het prachtige centrum van deze toeristische trekpleister was het aanzien meer dan waard. In de prachtige natuur van de Oisterwijkse bossen werd de meegenomen lunch met toebehoren genuttigd. Ongeveer op de plek waar nog niet zo lang geleden het onderkomen van Natuurmonumenten had gestaan was het heerlijk toeven. Een hevige brand heeft het gebouw enkele jaren geleden geheel verwoest. Tegenwoordig heeft Natuurmonumenten haar onderkomen in een gedeelte van ‘Groot Speijck’, een leuk restaurant met terras op zichtafstand van onze rustplaats. Enkele kilometers verderop vonden we onder de bomen een erg gezellig terras van het ‘Venkraai’.Deelnemers

Uitgerust ging het vervolgens via de Oisterwijkse bossen en vennen richting natuurgebied Kampina. Een prachtig open gebied waar de meeste deelnemers niet eerder iets van gezien hadden. In het buitengebied van Lennisheuvel, een kerkdorpje binnen de gemeente Boxtel, werd een laatste rustplaats ingelast bij Boerderij Terras Jacobushof. Een bijzonder terras met uitzicht vanachter het glas op de koeienstal van de boerderij. Zo rond de klok van 17.00 uur belandde ons gezelschap weer in het centrum van Liempde. Met een heerlijk drankje werd een erg gezellige fietsdag afgesloten. De thuisblijvers hebben beslist iets gemist!

Rustpauze