MET DE MOTOR OVER PRACHTIGE LANDWEGEN, OP DE VEERPONT EN DOOR ‘TULL EN ’T WAAL’

Tekst: Frans van As en Ton Spierings
Foto’s : Bert van Rixtel en www.johnvanderkaap.nl

Al met al een prachtige dag die op een perfecte wijze was ingevuld door de beide toercommissarissen. Vanaf 9.00 uur die ochtend verzamelden de vijftien motorrijdende zich bij het gebruikelijke adres: IJssalon Matteucci aan de Markt in Veghel. De eerste twee kopjes thee of koffie lieten we ons goed smaken. Ook deze keer waren er weer enkele nieuwkomers. Altijd weer leuk en gezellig om oudcollega’s te ontmoeten. De temperatuur was een heel stuk beter dan bij de vorige rit op 19 april.

28 08 2017 Motortoertocht 01Tegen 9.50 u vertrokken we om via prachtige landwegen (zonder verkeerslichten) langs/door Vinkel en Nuland naar de veerpont bij Lith te rijden. In Nuland moesten we van onze route afwijken door een omleiding vanwege de kermis. Daarna binnendoor naar de Willem Alexander brug en langs het Amsterdam – Rijnkanaal naar Rijswijk waar we het kanaal overstaken. Een mooi stuk over de Lekdijk naar de pont bij Beusichem, waar we bij ’t Veerhuis even de benen strekten en een drankje nuttigden op een zonovergoten terras. En vooral weer ‘bijkletsen’. Daarna volgde een heerlijke route over de dijken langs de Lek richting Nieuwegein naar de lunchstop bij de veerpont bij Schoonhoven. (Hebben jullie ooit gehoord van het plaatsje Tull En ’t Waal?). Vanwege een omleiding konden we later dan gepland plaatsnemen op het terras van ‘De Veerpoort’. Daar kregen we een lekkere kop soep en enkele broodjes voorgeschoteld. Toen we daar vertrokken stond er een hele rij auto’s te wachten voor de veerpont.

28 08 2017 Motortoertocht 03We dachten voor die auto’s de veerpont op te kunnen rijden, maar een medewerker van de veerpont dacht daar duidelijk anders over: achter aansluiten was het devies! Dus moesten we nog een toertje langer in de brandende zon wachten. Weer een mooi stuk dijk naar Ameide wachtte ons. Na negen kilometer sloeg het technisch noodlot toe, want de motor van Henk begaf het. Dit werd opgelost doordat Karel Henk naar zijn huisadres in Wijchen bracht en de motor nog diezelfde avond door Henk opgehaald werd.

Van Ameide reden we door de polder naar Gorinchem waar we een stukje A27 namen. Er volgde weer een mooie route langs Almkerk, door Heusden, Nieuwkuijk naar Vught. En daar kwamen we  – helaas – terecht in een forse avondspits. Door de wat uitgelopen koffiestop en lunch, plus de extra wachttijd bij de veerpont in Schoonhoven, lagen we iets achter op schema. Daarom besloten enkelen om niet meer terug naar Veghel te rijden. Zij misten dus het leuke stuk van de route naar St Michielsgestel en langs Schijndel zessen arriveerde.

28 08 2017 Motortoertocht 04

Saillant detail:
Fotograaf John van der Kaap was introducé-rijder. John woont in de buurt van Assen en was in alle vroegte – rond zes uur - op zijn K75-motor gestapt om tegen negenen present te zijn op de Markt in Veghel. John had er dus al een hele rit opzitten voordat de toertocht begon en moest na afloop ook weer terug naar Drenthe. "Dan moet je het motorrijden we heel erg leuk vinden" aldus collega-motorrijder Theo de Wilde.