EINDEJAARSBIJEENKOMST IN TEKEN VAN HET GOEDE GESPREK

‘niets is blijvend, behalve de verandering’

Tekst: Gerda Preusting
Foto’s Henk Schuurmans

Voordat Jos van Riet zijn welkomstwoord spreekt, genieten we van de voortreffelijke muziek van de combo ‘Just for fun.’ De bandleden zijn leeftijdsgenoten van ons en de zangeres is niemand minder dan Nelly Severijns, ook lid van ExCops. Nelly was jarenlang HRM-medewerkster binnen de regio Brabant-Noord. Haar zangkwaliteiten hield ze lang voor ons verborgen, maar vandaag horen we ‘Tennessee waltz’ en ‘What a difference a day makes’. Een voortreffelijk muzikaal entertainment dat met een hartelijk applaus wordt beloond.

Jos van RietJos van Riet verwelkomt de ruim vierhonderd gasten. ‘Deze bijeenkomst staat in het teken van het goede gesprek.’ Daarmee slaat Jos de spijker op zijn kop, want dat goede gesprek, dat is wel degelijk te horen. Politiechef Frans Heeres geeft, zoals gewoonlijk, een persoonlijke weerspiegeling van het afgelopen politiejaar en werpt ook gelijktijdig een blik op de toekomst. Maar eerst staan we een moment stil bij onze oud-collega’s die afgelopen jaar zijn overleden.

Velen van ons herkennen Frans niet meer. ‘Ik heb een maagoperatie ondergaan en ben zestig kilo lichter geworden,’ licht hij toe. ‘En ik heb zeven kledingmaten kleiner.’ We zijn onder de indruk en een applaus is het respect. O ja, hij is ook nog opa geworden wil hij graag laten weten. Daarna gaat hij over op de waan van alledag.

Frans Heeres

‘De komende zeven jaar verlaten twaalf- tot vijftienduizend medewerkers de politie. Een enorm verlies aan ervaring. Natuurlijk krijgen nieuwe politiestudenten het vak vanzelfsprekend onder de knie, maar de ervaring, die komt pas met de jaren.’ En hij wijst daarbij op de kennis en kunde onder zijn toehoorders in de zaal. ‘Giga’ noemt hij die.

In zijn betoog komen veel thema’s voorbij. De politie die steeds vaker onder het vergrootglas ligt van de media, met veel negatieve publiciteit. Hoe gaan we bitcoins inbeslagnemen? Kan IS vrachtwagens programmeren om op mensenmassa’s in te rijden? Onder dekmantel werken, wat is dat eigenlijk? Ook thema’s als de snelheid van de digitale wereld en een nieuwe vorm van slachtofferschap - inbreken in je telefoon - komen aan de orde. Darkweb en de hoofddoek bij het uniform. De rol van ijverige burgers die meezoeken naar de vermiste Anne Faber. Fishing mails. Het is een lange rij onderwerpen waarmee de politie van vandaag te maken heeft. ‘Bij alles draait het om de veiligheid van de collega’s die elke dag in de wind staan en steun verdienen en niet alleen maar die negatieve publiciteit. Maar we kunnen al die winden wel aan. Want politiemensen staan er strijdvaardig en met lef. En dat komt omdat het fundament waar de huidige collega’s op bouwen goed is, want dat is door jullie gelegd. Niets is blijvend, behalve de verandering.’

Bloemen voor Lambert Lagarde‘Meer dan duizend Excopsleden en dat aantal gaat de komende jaren alleen maar toenemen.’ Dat zegt ExCops-voorzitter Toon Strik die uit de doeken doet wat een lidmaatschap van ExCops behelst. ‘Gratis lidmaatschap, periodieke Nieuwsbrief, en veel, heel veel activiteiten. In 2017 namen ruim zevenhonderd mensen deel aan zo’n activiteit. En vergeet niet onze informatieve website.’ En Toon noemt op wat we het afgelopen jaar allemaal hebben ondernomen. Een gevarieerd scala aan activiteiten komt voorbij. De voorzitter dankt de leden van de activiteitencommissie, de overige leden die regelmatig een steentje bijdragen en zijn naaste bestuursleden, voor hun bijdrage aan ExCops het afgelopen jaar. Een extra dankwoord is er voor Lambert Lagarde, die ooit aan de wieg van ExPol stond, en nu al jaren voor ExCops actief is. Lambert beheert op voortreffelijke manier de website, maar heeft aangegeven een stapje terug te doen. Als dank voor al zijn werk ontvangt hij een prachtig boeket bloemen.

En dan wordt de draad van het goede gesprek weer opgevat. De soep, de broodjes en de kroketten. De voortreffelijke lunch draagt nog meer bij aan de gezellige sfeer. Accordeonist Hans Vesterink laat al wandelend tussen de tafels door zijn muzikale klanken horen. Het blijft nog lang gezellig in de Koningshof! Met de inspirerende woorden van Frans Heeres in ons hoofd vertrekken we huiswaarts.

Broodjes