‘NOORD’ EN ‘ZUID’ VOOR HET EERST SAMEN OP PAD

Kerstreis naar Münster in het teken van historie, Kerstgevoel en binding.

Tekst en foto’s: Ans en Theo van de Loo

De ongeveer 100 reizigers voor de rit naar de Kerstmarkten in Münster waren er op 11 december vroeg bij. Vooral de collega’s uit het noorden van de Eenheid moesten vroeg uit de veren. Rond 10.00 uur die dag kwamen de twee bussen met Brabantse ex-dienders en hun partners in Belfeld samen om te genieten van heerlijke koffie met Limburgse vlaai. Een prima gelegenheid om even met elkaar kennis te maken of bij te praten. Na vertrek uit Belfeld werd de wereld om ons heen steeds kleiner door de dichter wordende mist. Zou de zon nog genoeg kracht hebben om die dikke wattendeken te doorbreken?

Kersthuisjes

Rond het middaguur arriveerden we in Münster. Een stralende zon en een strak blauwe hemel verwelkomden ons. Iedere wijk in de stad heeft zijn eigen markt met zijn eigen specialiteiten en sfeer. Dat maakt een bezoek aan Münster ook meer dan de moeite waard. De Kerstmarkten liggen op korte afstand van elkaar, vaak aan de voet van een van de vijftien prachtige oude kerken. De markten hebben samen ongeveer driehonderd (!) kersthuisjes. Je kunt er van alles kopen: kerstballen, snoep, sieraden, hoeden en petten en natuurlijk de overheerlijke ‘glühwein’ om warm te worden of te blijven of de ‘Bratwurst’. Voor elk wat wils. Slenteren langs de kraampjes, begeleid door kerstmuziek, een speciaal Kerstgevoel.

 ‘Charles Dickens’

Het centrum van Münster is in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Veel gebouwen zijn verwoest door hevige bombardementen. Na de oorlog is het centrum, aan de hand van oude tekeningen, weer in zijn volle glorie hersteld. De prachtige koopmanshuizen, in middeleeuwse stijl, geven het centrum een ‘Charles Dickens’achtig karakter. Münster is ook de plaats waar in 1648 een einde kwam aan de tachtigjarige

oorlog en Nederland er zijn soevereiniteit kreeg. De zaal waarin deze vrede getekend is, kun je nog steeds bezichtigen in het prachtige Rathaus.

Tegenpolen…

Om 17.00 uur was het tijd om weer afscheid te nemen van deze schitterende historische plaats. Net buiten de stad kwam de mist ons weer tegemoet en te midden van de avondspits zetten we koers richting Deurne. Daar werden we rond 19.30 uur verwacht in Zaal de Zwaan voor het diner. Een voedzame maaltijd voor zeer hongerige magen. Hier was al duidelijk te zien dat ‘Noord’ en ‘Zuid’ niet per definitie tegenpolen zijn.

Om 21.30 uur splitsten zich de wegen van de beide bussen om weer naar de verschillende opstapplaatsen te rijden. De vermoeide passagiers gingen met een goed Kerstgevoel huiswaarts. Een mooie en geslaagde dag in een stad die bekend staat om de VREDE.