Voorjaarsbijeenkomst 2014 Uden

VOORJAARSBIJEENKOMST

Tekst: Gerda Preusting
Foto’s: Lambert Lagarde en Henk Schuurmans

De 250 bezoekers van de themadag stonden op 20 mei voor een lastige keuze. Buiten was het hoogzomer, de verleiding van een stoel in de tuin of op een gezellig terras lokte. Dachten wij. Nee dus. De zon had weinig aantrekkingskracht. Geen enkele afzegging, alle bezoekers waren ruim op tijd in Theater Markant in Uden.

Na de koffie heette Pieter van Bokhoven iedereen welkom en daarna gaf hij het woord aan Frans van Leeuwen. Eenheidschef Frans Heeres liet zich verontschuldigen, hij moest onverwacht naar Den Haag. Districtschef Frans van Leeuwen nam derhalve de honneurs waar voor de andere Frans. Tijdens zijn betoog kwam – hoe kan het anders – de vorming van de Nationale Politie ter sprake. “Dit proces is zeker geen makkie, vergeleken bij dezelfde operatie in 1994 was dat een peulenschil. Grootste verschil? Toen gingen we er zelf over, nu het land. En het gewone werk gaat gewoon door.” En naast dat gewone werk is er momenteel extra aandacht en zorg van de collega’s binnen de Eenheid Oost-Brabant voor het WK voetbal, Operatie Market Garden en – heel recentelijk – de grote instroom van Eritreeërs. “Hoe dan ook, het blijft een prachtig vak, maar meer nog dan jaren geleden is het werk bij de politie verschoven van roeping naar vak. Er is een andere generatie dienders opgestaan, zij kiezen voor meer balans tussen werk en privé.” Tot slot de persoonlijke boodschap van Frans Heeres aan alle aanwezigen: “De Eenheidsleiding van Oost-Brabant ondersteunt van harte het initiatief van ExCops.” Frans van Leeuwen vroeg een applaus voor Pieter van Bokhoven die ook dit keer de bijeenkomst voor de ExCops-leden met succes had georganiseerd. En dat welverdiende applaus kreeg Pieter.

Het gevaar van de E-bike
Teamchef Verkeer Ed Hagen legde vervolgens het nieuwe beleid uit van de Eenheid Oost-Brabant en de inrichting van het verkeersteam. “De ontwikkeling gaat hard, veel materiaal is nu gedigitaliseerd en informatiegestuurd. Het verkeersteam is bij de tijd, we doen aan pr en Twitter, we zijn in de opmaat naar nog meer ontwikkeling, maar we zijn er nog lang niet.” Hagen verheugde zich op de daling van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers. “Van 113 in 2001 naar 34 in 2013.” Maar hij wees met klem op een tendens die de politie zorgen baart: het aantal dodelijke slachtoffers van zestig jaar en ouder neemt schrikbarend toe. Ruim 40% is ouder dan 60 jaar. “De oorzaak ligt in het feit dat we met z’n allen steeds ouder worden, maar de komst van de E-bike heeft onmiskenbaar met dit hoge percentage te maken. Onbekendheid van de (on)mogelijkheden, een onderschatte snelheid en verkeerd of te laat reageren zijn de belangrijkste redenen. Het zijn feitelijkheden die je je uiteindelijk aan de voorkant eigen kunt maken voordat je op de E-bike stapt.”

Humor
Daarna was het tijd voor meer luchtig nieuws. Tonprater Rob Scheepers uit Sterksel zette op een heerlijke humoristische wijze de (gepensioneerde) diender te kak. Lekker adrem, met mooie woordspelingen en metaforen, toegespitst op de doelgroep, kreeg hij de lachers op zijn hand.
Na een voortreffelijke lunch konden de bezoekers in en rond het theater (op eigen tempo en gelegenheid) een zogenaamde ‘verkeersmarkt’ bezoeken, waar in diverse stands het verkeerswerk aan bod kwam. Zoals het in de uitnodiging stond: praktisch kennis maken met voertuigen en middelen. Vragen stellen, zelf ervaren, bewonderen, aanraken en discussie voeren. Wie en wat waren er allemaal? Veilig Verkeer Nederland was aanwezig, de radarapparatuur en alcoholtester, de automatische kentekenlezer en de verkeersongevallenanalyse, de rollentestbank. En bij elk onderdeel waren voldoende experts aanwezig die op een professionele wijze de vragen beantwoordden van menig nieuwsgierig oud-politieman/vrouw.

En – zoals de kop van dit artikel al verwoordde – je kon een stukje fietsen op de E-bike. Over de rode loper door de gangen van Markant probeerde menig bezoeker de populaire
fiets uit. Met adviezen van een instructeur kon de aspirant E-biker er nadien thuis nog eens rustig over nadenken. Het was een prima themadag die voor voor elk wat wils bood. Tot slot een terugblik van Pieter van Bokhoven: “Ik ben een tevreden mens. De dag heeft volledig aan onze doelstelling voldaan. Succesvol in alle opzichten.”