Daarna werd er verder gereden naar de afvaart locatie van de rondvaartboot op de voormalige scheepsbouw werf van de NDSM, in Amsterdam-Noord.

DSC 1025 Klein

Met de 'River Dream' werd een 75 minuten durende ‘Amsterdam Skyline Cruise’ door de haven en over het IJ gemaakt, waarbij tijdens de 'cruise' tevens werd genoten van een goed verzorgde lunch.

Gedurende de rondvaart kon men genieten van- en zich verwonderen over- de diverse al dan niet futuristische gebouwen, zoals o.a. het Muziekgebouw aan ’t IJ, het Eye Filmmuseum en de A’DAM Toren.

Op een hoogte van 100 meter kan men op het dak van de A’DAM Toren met een schommel, met de toepasselijke naam ‘Over de Edge’, heen en weer gaan over de rand van de toren, waarbij de liefhebbers ongetwijfeld een fantastisch uitzicht zullen hebben over Amsterdam en de omgeving.

Ook werd er o.a. langs de Passenger Terminal Amsterdam gevaren, alwaar met regelmaat grote cruiseschepen, die via IJmuiden en door het Noordzeekanaal Amsterdam aandoen, worden aangemeerd.

Tijdens de rondvaart was het indrukwekkend om te zien hoe dit gedeelte van Amsterdam 'aan het water' zich heeft ontwikkeld, vooral door de toepassing van moderne architectuur.

Na weer te hebben aangemeerd werd er verder gereden naar het in 1885 geopende Rijksmuseum, dat is ondergebracht in het imposante Rijksmuseumgebouw, dat ontworpen werd door architect Pierre Cuypers.

DSC 1093 Klein

In  het Rijksmuseum had iedereen een aantal uren de tijd om individueel de vele eeuwen (kunst)geschiedenis van ons land, tentoongesteld uit eigen- en bruikleen collecties, te bewonderen.

In 2022 kwamen er 1.7 miljoen bezoekers af op het Rijksmuseum en in het ‘Jaar van Rembrandt in 2019’ waren er zelfs 2.7 miljoen belangstellenden.

Vooral de ‘Eregalerij’ van het museum, alwaar vele van de bekende topstukken van de meesters van de schilderkunst uit de zeventiende eeuw zijn te bewonderen, is voor de vele bezoekers het hoogtepunt.

De grootste belangstelling is er natuurlijk voor het in de Nachtwachtzaal hangende meesterstuk van Rembrandt.

Het uit de lijst genomen schilderij van de Nachtwacht hangt momenteel in een groot speciaal hiervoor ontworpen 'glazen huis', waardoor bezoekers tevens getuige kunnen zijn van het verloop van het uitgebreide deskundige onderzoek van het schilderij en van de restauratie hiervan.

Rondom 16.00 uur kwam iedereen voldaan en onder de indruk van dit alles terug bij de ondergrondse museumparkeergarage en werd er terug gereden naar het restaurant ‘de Engel’ in Houten, alwaar een heerlijk diner werd geserveerd.

Daarna werd er via de Beverspijken in Den Bosch terug gereden naar Eindhoven, alwaar op  P+R Meerhoven een einde kwam aan deze met veel cultuur gevulde dag.

Verslag gemaakt door David Denkers

meerdere foto's (gemaakt door Henk Schuurmans)

 

DSC 1031 Klein

DSC 1046 Klein

DSC 1047 Klein

 

DSC 1057 Klein

 DSC 1094 Klein

DSC 1095 Klein

 

DSC 1101 Klein

DSC 1182 Klein