Eindejaarbijeenkomst 2013

VOLLE BAK EINDEJAARSBIJEENKOMST

 “twaalfduizend politiejaren in de zaal”

Tekst: Gerda Preusting
Foto’s: Lambert Lagarde

Op donderdag 19 december waren gepensioneerd ‘Noord- en Oost’ - samen Oost-Brabant - voor het eerst bij elkaar. Plaats van handeling was Theater De Blauwe Kei in Veghel. Een bijeenkomst met een gouden randje.

Zelfs voor het parkeren in het toch al volle centrum van Veghel was gezorgd. Alle lof voor de attente parkeerverwijzers die met een vriendelijke glimlach de bezoekers op een parkeerplek wezen. Chapeau, dat was pas leuk binnenkomen.

De bijeenkomst had een hoog reüniegehalte. Handen werden geschud, zoenen uitgedeeld, een flinke schouderklop hier en daar. Lekker Brabants buurten, in de zaal de duim omhoog naar een lang niet geziene collega. Kortom, een warme en ongedwongen sfeer in de prachtige ambiance van theater de Blauwe Kei, waar na afloop van het ‘zaalgedeelte’ herinneringen van weleer werden gedeeld en de gasten vanuit een gezamenlijke achtergrond elkaar opzochten. Enig medelijden hadden we met Pieter van Bokhoven die met engelengeduld zeker vierhonderd handen heeft geschud…

Frans HeeresGeen jargon

Maar goed, er was ook een serieuze component. Eenheidschef Frans Heeres opende met een buitengewoon indrukwekkende speech. Toegankelijk, to the point en zonder jargon, keek hij met een maatschappelijke blik terug op het turbulente 2013. Hetgeen een van de meegekomen partners de opmerking ontlokte: “Ik heb geboeid zitten te luisteren, eindelijk een toespraak zonder vaktaal.” Frans, twaalf jaar in Brabant, hield zijn toehoorders voor dat hij wel erg had moeten wennen in het begin. “Begrippen als ‘hou doe’ en ‘ons mam’ kende ik niet, maar de sfeer is goed en ik ben hier graag. Een oase van rust vergeleken bij de hectiek op sommige plekken in de Randstad.”

Incidenten

Een/derde van alle politiegepensioneerden in Oost-Brabant zat in de zaal. Veel zestig- en zeventigplussers, maar ook nog ouder en voor het merendeel fit en vitaal. Dat waren twaalfduizend politiejaren bij elkaar, had de Eenheidschef uitgerekend (of laten uitrekenen?) “Hoeveel goeie dagen hebt u gehad tijdens uw werk, maar ook met hoeveel incidenten hebt u te maken gehad? Tegenwoordig wordt de politiemedewerker van 49 jaar als een oudere ambtenaar betiteld,” aldus Frans die zich met zijn 55 jaren dus één voelde met de zaal. ‘Zevenduizend medewerkers stromen er de komende jaren uit en even zoveel komen binnen, dat wel, maar we gaan heel veel ervaring verliezen.”

Tot slot wenste de chef van de nieuwe Eenheid het interim-bestuur veel succes met al haar activiteiten. “En daar heb ik alle vertrouwen in, want ik koester het oude en wijze streekwoord: Iets wat goed begint, loopt ook goed af”, klonk het overtuigend.

Conclusie: 

Een bijeenkomst met een gouden (Kerst)randje. Zo’n dag waarop je zo intens het motto voelde waarmee Frans Heeres zijn speech besloot: “Carpe Diem, pluk de dag.” Was u er niet bij? Er komt een herkansing. Noteer vast donderdag 27 november 2014. Zet de datum op de kalender, in uw agenda of notebook, knoop in de zakdoek. Dan gaan we er weer een mooie eindejaarsbijeenkomst van maken!

KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S >>>