APPLAUS VOOR REISJE TWEEDE KAMER

Tekst: Gerda Preusting

Foto’s: Henk Schuurmans

Alles klopt op donderdag 8 april. Voorspoedige reis heen- en terugreis, gezellige chauffeur, interessant bezoek aan de Tweede Kamer plus betoog van CDA-er Peter Oskam en aansluitend een heerlijk drie-gangen-diner. Zelfs een aprilzonnetje kruipt in de namiddag door de dichte mist naar buiten. Niks mis met deze dag dus. Bijna zestig leden van ExCops blikken terug op een gezellig dagje Den Haag.

Op het Plein in Den Haag is altijd reuring,ook op deze donderdag. Mensen met spandoeken staan voor de hoofdingang en roepen leuzen. Even verderop staan de chauffeurs van ministers en andere belangrijke mensen zich te warmen in de lentezon. En er is veel, heel veel politie op de been. We vragen ons af wat er te doen is. Is het de CAO die de dienders de straat oproept? Wordt er gedemonstreerd, misschien andere operationele hectiek? Het Binnenhof is afgesloten, daar komt geen mens op.  aanbieden-politie-standaard

Later op de middag is het Peter Oskam die uitlegt dat Koning Willem-Alexander op het Binnenhof aan korpschef Gerard Bouman de nieuwe Koninklijke politiestandaard heeft uitgereikt.(De uitreiking van de standaard is een symbolische stap in de verdere vorming van één politiekorps. Het is de ceremoniële bevestiging en erkenning van één Nederlandse politie met één korpschef.)

Controle

Dat hebben we dus gemist, maar we waren ook niet uitgenodigd… Het bezoek aan de Tweede Kamer loopt zoals verwacht. Schiphol in het klein. Riemen, schoenen, horloges, alles in de bekende bakken. Vervolgens een veiligheidscheck en een controle van het legitimatiebewijs aan de hand van de eerder ingestuurde namenlijst. Iedere deelnemer krijgt een sticker op als teken dat hij/zij gecontroleerd is en bij een groep hoort. Want let wel, beste lezer, zo maar even in je eentje het gebouw binnen kuieren is er niet bij in Den Haag.

De groepen zijn gesplitst, beurtelings krijgen we van een vriendelijke voorlichter een rondleiding. We wonen een debat bij in de Kamerzaal  – minister Stef Blok houdt een betoog –  en we mogen een authentieke ruimte bekijken waar de Handelingen liggen opgeslagen. Ter afsluiting nemen we nog even een kijkje in de Oude Zaal. Deze ruimte is vooral bekend als de vergaderzaal van de Tweede Kamer, met de groene bankjes en dikke groene gordijnen waarachter met een sigaar of sigaret zaken nog eens rustig besproken werden. De Zaal is tot 1992 in gebruik geweest

CDA-er Peter Oskam sluit ons bezoek af met een korte inleiding over zijn werk als Tweede Kamerlid. Peter was ooit politieman, officier van justitie en rechter en voor hem is de ontmoeting met de oud-collega’s een soort van ‘thuiskomen’, zo zal hij na afloop vertellen.

Ommetje

En dan hebben we ook nog een uurtje over om een ommetje te maken door het Haagse centrum. Het Binnenhof is weer vrij, we wandelen langs de Hofvijver en het prachtig gerenoveerde Mauritshuis en hebben nog even tijd voor een terrasje in de zon. Een heerlijk diner in Montfoort besluit deze indrukwekkende dag. Met een applausje voor programma en chauffeur rijden we ’s avonds tevreden richting ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Helmond.